Checklist bevalling

Checklist voor de bevalling van jouw dwergpoedel.

Alle benodigdheden voor de bevalling van een dwergpoedel:

Onderstaand is een bespreking van benodigdheden welke onmisbaar zijn bij de bevalling van een jouw dwergpoedel. Niet alles zal je nodig hebben voor de bevalling van jouw dwergpoedel maar voorkomen is beter dan genezen en dus zorg je beter dat je alles in huis en binnen handbereik hebt.

Telefoonnummer dierenarts

Zorg ervoor dat de nummer van jouw dierenarts duidelijk aanwezig is nabij de werpkist. Zorg tevens voor een reserve dierenarts. Verwittig eventueel jouw dierenarts als je ziet dat de bevalling zal starten om dit alvast te melden zodat hij op de hoogte is moesten er problemen zijn.

Werpkist

De werpkist moet al enkele weken vooraf klaar staan zodat de dwergpoedel weet dat dit een veilige haven is. Zet deze dus dan ook op de plaats waar je wenst dat ze zal bevallen en zorg dat dit een rustige plaats is.

Warmtelamp

Aangezien de temperatuur de eerste week ongeveer 32 graden dient te zijn is het verstandig om een warmtelamp op te hangen. Naast de warmtelampen met rode kleur zijn er heden ook lampen beschikbaar die geen licht meer verspreiden (alleen warmte). Zorg ervoor dat je de lamp al enkele dagen getest hebt en voorzie een reservelamp.

Thermometer

32 graden is echt een noodzaak de eerste weken en daarom is controle met een thermometer geen overbodige luxe. Hang deze dus in de werpkist (buiten het bereik van de teef) en controleer geregeld. Door de warmtelamp hoger of lager te plaatsen kan je de temperatuur bijsturen.

Onderleggers of dekentjes

Bij de geboorte kan er heel wat vocht vrijkomen en dat kan zorgen voor een natte, koude en onhygiënische omgeving voor de pups. Vervang dus geregeld deze onderleggers of dekentjes.

Warmwaterkruik

Zorg ervoor dat je een warmwaterkruik in huis hebt (liefst meerdere). Dit kan handig zijn wanneer je de pups tijdens de bevalling even apart wil leggen. Wikkel de kruiken wel steeds in handdoeken zodat de pyps zich niet kunnen verbranden.

Bij een noodgeval kunnen de kruiken ook nuttig zijn bij eventueel transport naar en van de dierenarts.

Navelklem

Als uw hond de navelstreng niet doorbijt kunt u het beste zo'n 5-10 minuten na de geboorte  ongeveer 2 á 3 cm van de buik af  een navelklem aanbrengen. Na het aanbrengen van de navelklem kunt u de rest van de navelstreng afknippen. Het eindje dat aan de pup blijft zitten ontsmet u door er wat betadine op te doen. Na een uurtje kunt u de navelklem verwijderen, het bloedvaatje zal dan niet meer bloeden.

Navelstrengschaar

Voor het afknippen van de navelstreng is een navelstrengschaar onontbeerlijk. Om infecties of ontstekingen te voorkomen mag je nooit een huis, tuin of keukenschaar gebruiken dewelke je reeds voor andere zaken gebruikte. Het gebruik van een rechte schaar zorgt er ook voor dat de navelstreng kan wegglijden wat het knippen moeilijker maakt.

Watte(staafjes)

Deppen van wondjes of van de navelstrengen doet men best met watte(staafjes). 

Zorg er dus ook voor dat de watte(staafjes) steriel zijn.


Betadine oplossing

Wanneer je een navelstreng zelf moet afknippen of bij andere medische handelingen moet je de wondjes even behandelen met een Betadine oplossing zodat deze gereinigd en gedesinfecteerd worden.

Glijmiddel

Handig wanneer een pup (vooral bij de eerste pup die geboren wordt) er niet gemakkelijk uitkomt. Je kan dan het laatste deel van het geboortekanaal insmeren met glijmiddel. Gebruik daarvoor medische handschoenen.

Slijmzuigertje

Wanneer de ademhaling niet op gang komt door slijm en of vruchtwater in de luchtwegen kan je het beste een slijmzuiger gebruiken. Op deze manier komen de luchtwegen van je pup snel vrij van slijm en zal de ademhaling gemakkelijker op gang komen.

Weegschaal

Een  puppy-weegschaal is zeer nauwkeurig en reageert niet op bewegingen van de pup. Tevens zijn deze voorzien van een schaal waardoor de pups er niet af kunnen vallen als ze wat ouder zijn.

Puppymelk

We hopen dat je geen puppymelk nodig zal hebben maar het is erg verstandig om dit in huis te hebben. Als het teefje de pups niet wil accepteren of overlijdt of te veel pups heeft gekregen, dan zal je blij zijn dat je dat voorzag. Zorg dus dat je zo’n 250ml puppymelk in huis hebt.

Emmer water en handdoek

Als de bevalling snel verloopt kan dit handig zijn want je hebt dan geen tijd om even naar een andere ruimte te gaan om je handen te wassen. Tevens wil je je teef continue in de gaten houden en hoef je hierdoor de kraamkamer niet te verlaten.

Latex handschoenen

Bij ieder medisch contact bij de geboorte zijn medische handschoenen een noodzaak.

Deze dienen steriel te zijn en enkel gebruikt te worden voor 1 specifieke handeling.

Pen en papier

Noteer tijdstippen en intervallen van de geboorte zodat je deze eventueel kan meegeven aan de dierenarts bij problemen.

Tevens dien je de pups na de bevalling te wegen en het gewicht per pup te noteren.

Flessenset voor pups

Wanneer de dwergpoedelpups om wat voor reden niet willen of kunnen drinken is het handig om een flessenset in huis te hebben met speciale kleine speen voor pups. We hopen dat je het niet nodig hebt maar je kan maar beter een puppy flessenset in huis hebben.

Puppy identificatiebandjes

Na de bevalling gaan we alle dwergpoedelpups wegen en is het handig om ze te voorzien van identificatiebandjes. 

Zo kunnen we de pups goed uit elkaar houden wat belangrijk is om te zien of alle pups goed in gewicht toenemen.

Hondennagelknipper

Niet direct in de kraamkamer nodig echter wel na enkele weken. De pups wekken de melkproductie bij de moederhond op door tijdens het drinken met hun pootjes tegen het uier van de teef te duwen. En vergis je niet dat gaat met geweld! Wanneer je de nageltjes niet zal knippen dan heb je kans dat de teef heel veel pijn gaat ondervinden tijdens en na het drinken. Daarom is het verstandig een hondennagelknipper in huis te hebben.

Koortsthermometer

Direct na de geboorte en bij twijfel over de gezondheid van de moederhond dien je de temperatuur van de dwergpoedel op te meten. Daarom moet je altijd over een goede koortsthermometer beschikken welke aanwezig is in de kraamkamer van je hond.

De ideale temperatuur van een dwergpoedel is 38-39°C.

Vanaf 40°C  verwittigd men best de dierenarts.

Reinigingsmiddelen

De reiniging van het puppyverblijf is belangrijk voor een goede ontwikkeling van de jonge pups. Jonge pups zijn nog erg kwetsbaar en kunnen dus makkelijk ziek worden van een vieze omgeving.

Het reinigen van het puppyverblijf is dus erg belangrijk. Zo is de kans op infecties een stuk kleiner en krijgen zij een gezonde start.

Fototoestel of telefoon

Inmiddels beschikken de meeste mensen over een smartphone met uitstekende camera en foto mogelijkheid. Indien je daar nog niet over beschikt zorg dan dat je een camera bij de hand hebt. Dit mooie moment wil je natuurlijk vastleggen.

Zorg er tevens voor dat je telefoon een volle batterij heeft zodat je in geval van nood de dierenarts kan bellen. Een oplaadsnoer ruim voor de bevallig in de kraamkamer leggen is dan ook een goed idee.

Camerasysteem

Om de werpkist/kraamkamer in het oog te kunnen houden bij jouw afwezigheid is een camera die via een smartphone te bekijken is geen overbodige luxe.

Heden kan men zo’n toestellen al onder de 100€ aanschaffen en voor jouw gemoedsrust zal dit zeker een zegen zijn.

Hang de camera reeds vooraf op zodat je dit niet hoeft te doen net na de bevalling. Tevens kan je de nakende bevalling dan reeds in de gaten houden (onrustige teef).

De camera kan ook nuttig zijn bij problemen zodat anderen dan niet steeds in de kamer moeten zijn en zo de rust verstoren.

...

Bovenstaande lijst is niet bindend en kan naar eigen wens en inzicht aangevuld worden. 

Tevens moet men bij het fokken steeds rekening houden met de tijd en kosten van een nestje dwergpoedels