Voortplanting

Informatie over het fokken van dwergpoedels

Dwergpoedel.be - Dwergpoedelpup Basiel

Veel liefhebbers van dwergpoedels ( en vooral van baasjes van een teefje) stellen zich ooit wel eens de vraag of ze nakomelingen wensen van hun dwergpoedel.

Wanneer dit een impuls-idee is dan laat je die best varen want zoiets is niet wat men ‘even bedenkt’.

Het moet een weloverwogen gedachte zijn want verantwoord fokken is niet zo eenvoudig als men zou denken.

Vooraleer men kan overgaan tot verantwoord fokken moet men eerst even onderstaande zaken overlopen.

Als fokker:

De omgeving:

Als laatste en meest belangrijke;

De hond zelf:

Wanneer dekken?

Een dwergpoedelteef wordt 1 à 2 keer per jaar loops en moet op zijn minst volwassen zijn, ofwel 1,5 jaar (het liefst >2 jaar) om ermee te fokken.

Dwergpoedels worden loops vóór de eisprong en dit is een voordeel om exact te kunnen bepalen wanneer de dwergpoedelteef gedekt zal moeten worden. De eisprong zal plaatsvinden op dag 10-13 van de loopsheid. De loopsheid (dag één) start de eerste dag dat de hond bloed verliest.

De eerste 7 dagen daaropvolgend is het dwergpoedelteefje niet vruchtbaar en zal ze een reu ook niet accepteren, reuen zullen wel interesse tonen wanneer je met de teef gaat wandelen maar dit kan geen kwaad.

Na 7 dagen wordt het oppassen, het dwergpoedelteefje komt in de buurt van de eisprong en zal één dezer dagen reuen gaan accepteren.

De dekking van een dwergpoedel vindt bij voorkeur plaats op dag 9-11 en nog een extra keer op dag 11-13. Het sperma blijft ongeveer 4-6 dagen leven in het lichaam van het teefje en zit dus klaar voor het moment dat de eisprong komt. Soms kan het zijn dat een teefje dag 9 nog te vroeg zal vinden om een reu te accepteren. Het teefje zal gaan uitdagen, maar een dekking vaak niet direct toelaten. Wanneer het teefje hem niet accepteert zal ze haar staart voor de vulva houden en licht door de achterpoten zakken tot gaan zitten om een dekking te voorkomen.

Bij acceptatie zal het teefje de staart opheffen en haar achterwerk aan de reu tonen.

Wanneer je ervoor kiest om de dekking op dag 10 of 11 te laten plaatsvinden dan kan dit goed gaan maar de eisprong voltrekt zich slechts één dag dus dan kan je het risico lopen dat je te laat bent.

De dekking:

Dwergpoedel.be - Koppeling Lola en Teddy

Het dwergpoedelteefje zal gaan uitdagen en het kan zelfs even op spelen gaan lijken maar indien de teef in de acceptatie-fase is zal de dekking uiteindelijk plaatsvinden. 

De reu heeft aan het eind van zijn penis een zwellichaam, tijdens de dekking zal deze opzwellen en het teefje zal de spieren in haar vagina licht samentrekken waardoor ze ‘vast’ komen te zitten aan elkaar. Deze handeling zorgt ervoor dat het zaad van de reu niet kan weglopen en dit vergroot dus de kans op een bevruchting. 

Tijdens de koppeling stapt de reu van het teefje af en staan ze rustig rond te kijken. In dat stadium zijn de geslachtsorganen van beide dieren nog gezwollen en hangen ze dus nog aan elkaar. Veelal gebeurt het dat de reu zich draait zodat hij met zijn achterste tegen de teef komt te staan.

Haal de dwergpoedels in dit stadium nooit uit elkaar, ook niet wanneer de dekking ongewenst is. Waarschijnlijk ben je toch al te laat en kun je de hond blesseren. Dit stadium kan vrij lang duren, gemiddeld 20 minuten. Onervaren dieren kan men in dit stadium eventueel gerust stellen.

De dracht van een dwergpoedel:

De dracht bij een dwergpoedel duurt gemiddeld 63 dagen, dit kan iets afwijken naar gelang het aantal pups. Net als bij mensen kan de geboorte natuurlijk een paar dagen te vroeg of te laat plaatsvinden, tot normaal beschouwen we 58 tot 69 dagen.

De eerste 3 weken is er niets te zien of te voelen. Na deze 3 weken zijn de vruchten eventueel op een echo te zien bij de dierenarts.

Op 4 weken zijn de beginnende vruchten te voelen. Het spreekt voor zich dat je daarvoor enige ervaring moet hebben. Rond de 4 weken zul je de omvang van de buik ook zien toenemen indien je een slanke dwergpoedel hebt.

Na 6,5 week begint de verkalking van de botten waardoor je (RX) foto’s kunt laten maken. Het tellen van de pups kan het beste pas vanaf 7 weken via RX, voor die tijd is het tellen middels voelen of een echo heel onnauwkeurig. Het is uiteraard afwegen of je het nodig acht te investeren in een echo of RX, aangezien het tellen nooit heel nauwkeurig is en binnen een paar weken komen de pups.

Vanaf 7 weken zal het vullen van de melkklieren plaatsvinden.

Vanaf 7-8 weken zul je de jongen ook voelen en zelfs zien schoppen.

Het is vooral belangrijk het teefje haar rust te gunnen aan het einde van de dracht en ga bijvoorbeeld geen grote wandelingen meer maken.

De bevalling van een dwergpoedel

Voorbereidingen bevalling:

Geef het teefje ten laatste op 6 weken na de dekking toegang tot de werpkist en vul deze met dekens die erin blijven liggen zodat haar eigen geur erin zit. Net voor de bevalling haal je er een aantal dekens uit zodat ze na de bevalling schone dekens met haar eigen geur heeft. Vergeet ook de warmtelamp niet tijdig op te hangen zodat het teefje eraan kan wennen. Zet de lamp vooraf al enkele keren aan want zo voorkom je dat het teefje schrikt wanneer je deze plots aanzet tijdens de bevalling.

De bevalling:

Sommige dwergpoedels stellen het op prijs dat hun baasjes bij de bevalling aanwezig zijn, maar sommigen doen de bevalling liever alleen. Vaak gebeurt de bevalling dan ook ‘s nachts.

Om te voorkomen dat je teveel slapeloze nachten hebt is het belangrijk dat je de bevalling de dag ervoor ziet aankomen. Mits onderstaande punten kan je naderende bevalling aankondigen in volgorde van zekerheid:

Kortom, enkel de temperatuur is een goede maatstaf om op te kunnen vertrouwen. Probeer vanaf dag 58 toch geregeld eens ‘s nachts te gaan kijken hoe het dwergpoedelteefje zich gedraagt ook al is er geen voorbode geweest van een naderende bevalling.

Als de nacht dan echt is aangebroken dat wanneer de temperatuur is gedaald en je de bevalling verwacht is het belangrijk dat je naast de hond slaapt of op zijn minst ieder half uur gaat kijken. Dit is vooral belangrijk wanneer het voor het teefje de eerste bevalling is, zij weet nog niet goed wat haar te wachten staat. Het kan zijn dat ze de vruchtvliezen niet goed open bijt. Als eenmaal de navelstreng is losgekomen van het teefje kan de pup nog zo’n 20 minuten in de vliezen blijven zonder te stikken, het is dus belangrijk dat je blijft controleren. Zorg ook dat je vooraf het telefoonnummer van de dierenarts hebt klaarliggen voor het geval er iets misgaat tijdens de bevalling.

De bevalling leiden

Ondanks dat de meeste teven de bevalling prima zelf leiden is het altijd goed een oogje in het zeil te houden en het is natuurlijk leuk om te helpen als het teefje dit toe laat. De bevalling kan lang duren, er zit gemiddeld 3 kwartier tussen elke pup en dit kan zelfs uitlopen tot 2 uur. Weet wel dat niet alle teefjes hulp aanvaarden en dit moet men dan ook accepteren.

Als het teefje geen hulp wenst kijkt men best toe vanop een afstand en grijpt men enkel in als:

Raadpleeg de dierenarts ook bij situaties als donkergroene uitvloei bij de teef (dit hoort helder/bloederig te zijn), wanneer er meer dan 2 uur verstrijken terwijl er nog pups verwacht worden en wanneer je een goed doorbloed vlies uit de vagina ziet komen waar geen pup in zit.

Laat het teefje toe dat je helpt bij de bevalling dan is het vooral belangrijk dat er enkel mensen bij zijn die de hond kent en vertrouwd, tenzij er een dierenarts aan te pas moet komen natuurlijk. In iedere omstandigheid blijft men rustig en kalm.

Je kan/mag helpen door pups aan te pakken wanneer ze eruit komen, het vlies eraf halen en het slijm uit de bek halen, enz. Presenteer echter de nieuw geboren pup direct aan het teefje en laat haar eventueel helpen het vlies eraf te halen en de pup schoon te likken. Dit likken stimuleert namelijk het op gang komen van de ademhaling en wanneer het teefje te druk bezig is met de volgende pup kun je dit nabootsen door te wrijven met een handdoek.

Leg de pups vervolgens aan een tepel zodat ze direct kunnen drinken. Bij de komst van een nieuwe pup kan het zijn dat het teefje gaat staan en draaien. Ook al is het teefje heel voorzichtig, probeer op zo’n moment erop te letten dat er geen pups onder drukpunten zoals de elleboog of pootjes van het teefje komen te liggen.

De dwergpoedelpups in het nest:

Een goede begeleiding van een nest dwergpoedelpups kost tijd. Je mag rekenen dat je 10-12 weken de nodige tijd zal moeten voorzien en dat je geregeld slapeloze nachten kan/zal hebben.

Zaken waarop men moet letten zijn: controle, hygiëne en ziektebestrijding. Jonge dwergpoedelpups zijn namelijk zeer kwetsbaar voor ziektes.

Wat moet er gebeuren:

De eerste weken zal de teef nog netjes de ontlasting van de pups opruimen, ze zal zelfs met haar tong over het buikje van de pup likken om het ontlasten te stimuleren.

Dekentjes moeten 1 of 2 keer per dag worden verschoond.

Tevens is het belangrijk de eerste 2 weken in de gaten te houden of de pups voldoende drinken/groeien. Je kan de pups hiervoor 2 keer per dag wegen op een keukenweegschaaltje en noteer het gewicht. Wanneer je ziet dat een pup een dag niet is aangekomen probeer je deze aan een ‘goede’ tepel te leggen (de achterste tepels). Het is normaal dat ze de eerste dag bijna niet aankomen, maar ze mogen na de geboorte zeker niet afvallen. Indien dit wel gebeurt probeer deze pup dan bij iedere melkbeurt aan een goede tepel te leggen. Indien de pup nog verder afvalt na deze ondernomen actie neem je contact op met de dierenarts. Na 1 week zal het gewicht ongeveer verdubbeld moeten zijn. Wanneer veel pups achterblijven is het belangrijk om te gaan bijvoeren, doe dit met speciale aanmaakmelk voor pups uit de dierenspeciaalzaak of vraag er naar bij de dierenarts. De tijd die je de eerste 2 weken kwijt bent is afhankelijk van hoe goed de pups aankomen. De teef zal het nest nog niet veel willen verlaten, probeer haar enkel op tijd te laten plassen.

Wanneer het teefje minder gaat voeden of wanneer de pups onrustig blijven tussen de melkbeurten in is het belangrijk dat je gaat bijvoeren. Hiermee kun je starten in de 4e week. Je gebruikt hiervoor best lage schaaltjes en je lengt de melk aan met afgekoeld gekookt water (afkoelen tot lichaamstemperatuur). Op de verpakking van het melkpoeder zal vermeld staan hoeveel ze mogen hebben. Je begint met een beetje want het is belangrijk dat ze niet abrupt stoppen met drinken bij de moeder.

Van zodra dwergpoedelpups kunnen lopen mogen ze water ter beschikking hebben. Zorg wel voor en stevig en stabiel schaaltje wat niet te groot is (zodat ze er niet in gaan liggen en kou vatten).

Geef best flessenwater zodat de pups hetzelfde water kunnen krijgen bij het plaatsen in hun nieuwe gezin (wijzigen van water kan namelijk zorgen voor darmklachten).

Afhankelijk van hoe vaak de teef nog voedt geef je de pups een bepaald deel van de maximale hoeveelheid die op het pak aanmaakmelk vermeld staat.

Tussen de 4 en 5 weken kun je ook al eens geweekte brokjes gaan geven. Dit zullen ze in het begin niet graag eten maar ze zullen er snel aan wennen. Je bouwt het aantal maaltijden per dag op tot je op 5 weken aan 4 voedingsbeurten per dag zit.

Tussen de voederbeurten door is het belangrijk de pups te gaan socialiseren, ga er bijvoorbeeld een keer stofzuigen of maak eens een ander luid geluid. Het belangrijkste is dat je bij al deze handelingen heel zelfverzekerd en blij overkomt. De pups zullen dit als iets positiefs gaan ervaren en er bij de nieuwe eigenaar niet bang voor zijn.

Ontworming: Je dient zowel de pups als de teef te ontwormen op 2, 4, 6 en 8 weken. Hoe goed je de hygiëne ook waarborgt de pups zullen altijd besmet worden met spoelwormen door de teef. De besmetting kan plaatsvinden voor de geboorte en via de melk. De besmetting van de teef is ook niet tegen te gaan aangezien deze al besmet is bij haar geboorte, de worm zal in de spieren van de teef inkapselen en daar blijven zitten tot ze drachtig wordt.

Vaccinaties: Op een leeftijd van 6 weken zullen de pups hun eerste enting behoren te krijgen.

Nageltjes knippen: Soms is het nodig om de nageltjes wat bij te knippen en dit kan dan op 2, 3 en 4 weken gebeuren. De pups drukken tijdens het drinken met de pootjes op de buik van de moeder en doordat de pups nog niet rondlopen kunnen er scherpe puntjes aan de nageltjes zitten. Door slechts de puntjes eraf te knippen ontlast je de teef van een hoop ongemak rond de tepels.

Voor het fokken van dwergpoedels is het heel belangrijk dat je de ruimte en tijd hebt maar er vooral héél veel zin in hebt, je krijgt er heel veel liefde voor terug!!!

Dwergpoedelvragen aangaande voortplanting:

Ik ben een dekreu en vraag mij af wat een correcte dekprijs is?

Het is gebruikelijk dat de eigenaar van de teef voor de dekking van dwergpoedels een vergoeding betaald aan de eigenaar van de reu.

Meestal wordt dit vooraf afgesproken (eventueel met een contractje) om achteraf geen discussie te hebben.

Onderstaand zijn de meest gebruikte opties:

Vb. 250€ vaste prijs + 100€ per geboren pup. De vaste prijs wordt dan meestal na de dekking betaald waarbij de rest na de geboorte wordt vereffend.

Vb. wanneer de pups aan 1000€ verkocht zullen worden dan is de dekprijs 1000€. Onderling wordt het tijdstip van betaling dan overeengekomen.

Hoe wordt ik dekreu?

Dekreuen moet goed uitziende dwergpoedels zijn die bereid zijn om geld te vragen voor seks.

Teneinde er een te worden dient de dwergpoedel speciale kwaliteiten, geschiktheden of vaardigheden aan te kunnen tonen.

Helaas betekent dit in de meeste landen dat hij een succesvolle Mister Dwergpoedel is; dat hij prijzen wint op hondenshows.

In het ideale geval bezit de dekreu verscheidene karakteristieken: een goede persoonlijkheid, intelligentie, een uitstekende fysieke bouw, en een totaal ontbreken van iedere erfelijke ziekte of afwijking.

De vraag ‘Bij jou of bij mij’? speelt voor de dekreu geen enkele rol. Hoewel hij altijd bereid is tot seks levert hij de beste prestaties op eigen terrein. Soms raakt hij zelfs zo gewend aan seks in zijn eigen huis dat hij zijn eigen vloermat moet zien en erop staan voordat hij opgewonden kan raken.

Hoewel het bijzonder avontuurlijk lijkt, leiden sommige dekreuen een saai en afgezonderd leven. Tenzij ze op een hondenshow zijn of genieten van seks met geheel onbekende dames, brengen ze hun dagen opgesloten in de kennel door, niet in staat om de dagelijkse vreugden te beleven die deel uitmaken van het leven als beste vriend van een of meer mensen. Het mag dan de hemel op aarde lijken, maar het vak van dekreu heeft beslist zijn nadelen.

Hoelang duurt de loopsheid van een dwergpoedeltje?

Een loopsheid van een dwergpoedel duurt gemiddeld 3 weken of 21 dagen. Er zijn echter uitzonderingen op de regel, sommige teven zijn langer loops en andere weer iets korter.

Moet ik tijdens mijn hele loopsheid bang zijn van mijn mannelijke vriendjes?

Nee, een dwergpoedelteefje is niet tijdens de hele loopse periode vruchtbaar. Het is zo dat een dwergpoedel alleen zwanger kan worden als ze loops is, maar het kan alleen in de juiste periode van haar loopsheid. De meeste dwergpoedels zijn tussen de 10de en de 13de dag vruchtbaar.

Op het moment dat het dwergpoedelteefje vruchtbaar is zal ze reuen toelaten haar te dekken. Voor of na haar vruchtbare periode moet ze er meestal helemaal niets van hebben en snauwt ze de reuen weg als ze haar willen dekken.

Het is natuurlijk wel zo dat ze tijdens de hele loopsheid veel aandacht zal krijgen van haar mannelijke vriendjes en om de vrede te bewaren is het soms nodig om de nodige afstand te houden.

Hoe kom ik erachter of ik zwanger ben? Moet ik bepaalde gewoontes veranderen en hoe lang zal de zwangerschap duren?

Sommige dwergpoedels hebben niet in de gaten dat ze zwanger zijn en vertonen hun normale gedrag tot de weeën beginnen, maar de meeste dwergpoedels krijgen een week of wat na de paring wel in de gaten wat er aan de hand is.

Dat is het moment waarop de dwergpoedel het lichamelijk wat rustiger aan moet gaan doen.

Een typische zwangerschap duurt ongeveer drieënzestig dagen, maar pas vijfendertig dagen na de paring gaan de tepels opzetten en wordt de buik merkbaar dikker; de eerste duidelijke tekenen dat de teef drachtig is. Iets eerder, rond de achtentwintigste dag, kunnen mensen door de buik van het teefje voorzichtig te betasten de golfbal-achtige foetussen in de baarmoeder tellen.

Dit is moeilijk bij dwergpoedels die dik of heel gespannen zijn, en dan is een echoscopisch onderzoek de aangewezen weg. Deze methode van zwangerschapsdiagnose is het meest accuraat tussen twintig en vijfentwintig dagen na de paring. Elk klein golfbalvormig foetusje is duidelijk zichtbaar op het beeldscherm.

Als diagnosemiddel blijft echoscopie ook later in de zwangerschap heel makkelijk, maar doordat de pups zo snel groeien wordt het al gauw moeilijk hen te tellen.

Na tweeënveertig dagen zit er kalk in de botten van de zich ontwikkelende puppy’s, zodat de dracht met behulp van röntgenstralen goed te zien is.

Na ongeveer negenenveertig dagen gaan de melkklieren van de moeder opzetten en vullen zich met melk, en na zesenvijftig dagen kan ze een waterige afscheiding uit haar tepels gaan produceren. Dit betekent dat de melk nu ook gauw beschikbaar zal zijn. In deze gevorderde stadia van zwangerschap dient het teefje te onthouden dat ze niet meer zo lenig is als voorheen. Haar zwaartepunt is veranderd en de inhoud van haar baarmoeder werkt als een zware slinger, haar hinderend bij het pijlsnel maken van bochten, wat ze onder aanmoedigende omstandigheden nog steeds wil doen.

Omdat een hormonale schijnzwangerschap het normale einde is van iedere reproductieve cyclus, zijn urinetests waardeloos bij het diagnostiseren van een zwangerschap. Het zwangerschapshormoon is zelfs aanwezig als de hond helemaal niet drachtig is. Sommige bijzondere bloedtests zijn ontwikkeld, maar ook deze zijn niet echt nauwkeurig.

Gelukkig beseffen de meeste teefjes wel dat ze drachtig zijn, en verminderen ze zelf hun activiteiten en daarmee het risico voor de pups.

Ik ben een drachtig teefje. Heb ik extra eten of zo nodig?

Wanneer de dwergpoedelteef drachtig blijkt te zijn, dan is het niet nodig om het teefje de eerste 6 weken extra te voeren. Het kan zelfs voorkomen dat het teefje rond de 30e dag van de dracht enige dagen weinig eet.

Drachtige teven kunnen dus andere gewoonten aan nemen. Ze kunnen meer of onregelmatiger eten, aanhankelijker worden, meer hun buik beschermen, …

Wat is de reden dat het teefje mij niet wilt want ik ben een toffe dekreu???

De redenen hiervoor kunnen van verschillende aard zijn;

Bij de paring bleven we vastzitten. Wat was er aan de hand?

Vast blijven zitten is een natuurlijk onderdeel van de paring, dat ervoor zorgt dat het geloosde zaad in de vagina blijft, en bovendien andere honden verhindert met het ontvankelijke teefje te paren.

De reu heeft een deel aan zijn penis dat na de zaadlozing opzwelt als een ballon. Gelijktijdig trekken spieren in de vagina van het teefje zich samen zodat er een praktisch waterdichte afsluiting ontstaat, als een kurk in een fles.

Die zwelling bij het mannetje wordt soms ook zichtbaar als hij opgewonden raakt en zijn penis niet in het lichaam terug kan trekken. Als de hele zaak niet te droog wordt gebeurt dat vanzelf na tien tot vijftien minuten, dezelfde tijd die het natuurlijke vastzitten aan een teefje gewoonlijk in beslag neemt.

Tijdens het aan elkaar vastzitten tilt het mannetje vaak een van zijn achterpoten over de rug van het teefje heen zodat ze achterwerk aan achterwerk komen te staan, een enigszins lachwekkende houding waarin beide zorgelijk naar de grond staren of stilletjes hondedromen dromen. Het ziet er stom uit, maar het is een nuttige voorzorg van moeder natuur, omdat de staart aan staart staande honden gevaar uit elke richting kunnen zien aankomen zolang ze zich in deze defensief gezien toch wat moeilijke en bovendien compromitterende situatie bevinden.

Moet ik veilig vrijen en voorbehoedsmiddelen gebruiken?

Dwergpoedels vrijen van nature veilig: beide seksen wassen ogenblikkelijk na de paring hun geslachtsdelen.

Maar er zijn situaties waarin menselijke hulp seks nog veiliger kan maken: Anti-conceptie.

Teefjes kunnen kiezen tussen twee medische vormen van anti-conceptie: de naald en de pil.

Beide methoden verhinderen de ovulatie en komen qua veiligheid dicht in de buurt van de 100 procent, want als een teefje niet ovuleert wil ze ook niet paren.

Om veiligheidsredenen moet de voorkeur worden gegeven aan de pil of een daarmee overeenkomende hoeveelheid druppels in het voedsel, boven de langdurig werkende injecties.

Alle methoden brengen echter de mogelijkheid van een verhoogde kans op infectie van de baarmoeder met zich mee.

Waarom laat ik teefjes links liggen maar toon ik interesse in gecastreerde reutjes?

Homoseksualiteit komt voor bij veel zoogdiersoorten, maar het opgewonden raken door een gecastreerde reu houdt niet noodzakelijk de wens tot paring in.

Als een dwergpoedel echt homoseksueel was dan zou hij trachten te paren met mannetjes in plaats van met vrouwtjes. Dit gebeurt echter hoogst zelden.

Sommige mannetjes zijn onverschillig  jegens vrouwtjes, en nemen geen enkele notitie van de dames die demonstratief hun bereidwillige achterwerk tonen en anderszins, opdringerig doen.

Ongeïnteresseerde dwergpoedels zijn vaak zeer op mensen gericht en hebben geen seksuele ervaring; maar ook in mannetjes zijn zij niet geïnteresseerd.

Dat sommige reuen gecastreerde soortgenoten trachten te beklimmen komt door twee verwante oorzaken. De eerste is dat ze geprobeerd hebben alle mogelijke andere zaken te bestijgen, maar zonder succes. Ze hebben getracht met teefjes te paren maar werden weggejaagd; ze hebben het met reuen geprobeerd en werden gebeten; maar toen ze hetzelfde bij een castraat probeerden werden ze niet gebeten en evenmin weggejaagd, dus gingen ze door. Een les was geleerd.

De verwante tweede oorzaak is dominantie. Beklimmen en dan met het bekken stoten is duidelijk seksueel, maar het is ook symbolisch dominant Een dwergpoedel beklimt en bestoot een andere hond om eenvoudig te tonen dat hij de baas is. Zelfs teefjes willen zich wel eens op deze manier gedragen.

Het beklimmen van een gecastreerd mannetje kan onder bepaalde omstandigheden een zuiver seksuele handeling zijn, maar onder andere omstandigheden is het slechts vertoon van autoriteit.

Waarom probeer ik te rijden op alles, zoals kussens, knieën, katten, alles? Ben ik gewoon oversekst?

Dit is het gedrag van jonge, of oversekste, of onervaren dwergpoedels. Net als bij potloodventen zijn dit typische activiteiten van ‘s mensen beste vriend die nooit de gelegenheid krijgt om zijn seksuele avances te richten op andere honden.

De meeste dwergpoedels bereiken hun puberteit in de privacy van een mensenhuishouden. Hoewel er veel families zijn met meer dan één hond, woont het merendeel van de dwergpoedels toch alleen met zijn mensen.

Dit betekent dat wanneer de eerste seksuele drang opkomt, zij geen andere honden hebben om samen te experimenteren, dus kiezen ze datgene wat wel voorhanden is, zoals een mens, een kussen of zelfs een kat.

Masturbatie is een doodnormale honde-activiteit, maar de meeste mensen vinden het onaangenaam en storend, in het bijzonder wanneer de dwergpoedel het doet ten overstaan van of zelfs met een bezoeker.

Sommige dwergpoedels hebben hun favoriete kussen en slepen dit mee naar een stil hoekje voor wat afgezonderde stimulatie. Andere dwergpoedels geven de voorkeur aan menselijke ellebogen of knieën. Zachte speelgoedjes zijn volgens sommige dwergpoedels speciaal ontworpen als seksueel hulpmiddel.

Een krachtig ‘Nee!’, gecombineerd met een minuut afzondering in een stille en lege kamer iedere keer als de dwergpoedel masturbeert, zal het plezier zodanig wegnemen dat het aanstootgevende gedrag binnen een paar weken geheel verdwijnt.

Als een jonge dwergpoedel niet wordt berispt zodra hij begint met masturberen, dan wordt het al gauw een ingeworteld gedrag dat later veel moeilijker valt uit te bannen.

Zal ik door castratie dik en saai worden?

Als de calorieën niet in de gaten worden gehouden kan castratie een dwergpoedel inderdaad dik, maar nimmer saai maken.

Bij reuen zowel als teefjes verbruikt de seksuele cyclus een flink aantal calorieën.

Dwergpoedels verbruiken energie als ze op zoek zijn naar seks, en het aanmaken van eicellen of sperma kost ook calorieën.

De oestrogeencyclus bij teefjes en de met seks verbonden agressie en territoriumbewaking bij reuen kosten flink wat energie. Na behandeling daalt deze vraag naar energie, en de hoeveelheid voedsel dient evenredig te dalen.

Castratie verandert bepaalde mannelijke gedragspatronen, maar die veranderingen zijn eerder interessant dan vervelend. De meeste gecastreerde dwergpoedels hebben niet meer zo’n grote behoefte om urinegeurvlaggen uit te zetten in hun territoria. Minder geurvlaggendrang maakt hen aantrekkelijker als gezelschap voor de mens, en zo merkt de dwergpoedel dat hij minder vaak wordt bestraft en dat er vaker met hem wordt gespeeld. Castratie vermindert ook de zwerfdrang en de met seks verbonden agressie tussen mannetjes onderling. Vermindering van dit gedrag heeft vermindering van gevaar tot gevolg.

Castratie beïnvloedt geen enkele andere vorm van agressie evenmin als de natuurlijke nieuwsgierigheid van de dwergpoedel; het verdrijft alleen seks van de eerste plaats op de prioriteitenlijst van de dwergpoedel en gunt daardoor andere activiteiten als jagen, spoorzoeken, apporteren of spelen een grotere kans. Als een dwergpoedel gecastreerd moet worden dienen zijn mensen in de eerste maanden na de operatie goed op de hoeveelheid calorieën die hij binnenkrijgt te letten.

Een eenvoudige vuistregel is het onmiddellijk na de castratie verminderen van het aantal calorieën met tien procent. Een vermindering met vijfentwintig procent is ook normaal, maar alleen wanneer de dwergpoedel ondanks eerdere vermindering blijft aankomen in gewicht.

Toen ik laatst keek zag ik dat ik maar een testikel heb. Is dat reden tot bezorgdheid?

Dwergpoedels met maar één teelbal zijn ongeschikt voor hondenshows.

Hun vruchtbaarheid is nauwelijks minder dan normaal, dus een niet ingedaalde testikel verhindert de voortplanting niet.

Het probleem is genetisch en als men het probleem onder controle wil krijgen moet seks vermeden worden. Het heeft ook zin om seks te vermijden, want een niet ingedaalde teelbal heeft een veel grotere kans op kanker dan een volledig ingedaalde.

Testikels zijn erop gebouwd om het meest efficiënt te werken bij een temperatuur die enkele graden onder die van het lichaam ligt. Dat is ook de reden waarom zij uit de buikholte neerdalen. Niet ingedaalde teelballen bevinden zich in een warmer klimaat, waardoor hun zaad niet zo gezond is en de kans op tumoren groter is.

Als een dwergpoedel één of twee niet ingedaalde testikels heeft wordt er best ieder jaar een volledig lichamelijk onderzoek gedaan.