kleuren

Effen kleuren

Laten we eerst de effen kleuren van dwergpoedels bespreken. De meerderheid van de dwergpoedels zijn solide en hebben dus slecht 1 kleur.

Mogelijke effen kleuren van de dwergpoedel zijn:

  • Abrikoos/Oranje vaalros (FCI erkend)

  • Zwart (FCI erkend)

  • Blauw (FCI niet erkend)

  • Bruin (FCI erkend)

  • Koffie verkeerd (FCI niet erkend)

  • Room (FCI niet erkend)

  • Grijs (FCI erkend)

  • Rood/Rood vaalros (FCI erkend)

  • Zilver (FCI niet erkend)

  • Zilver beige (FCI niet erkend)

  • Wit (FCI erkend)

Abrikoos dwergpoedel

Dit en rood waren twee van de laatste kleuren die voor dit ras zijn vastgelegd; dus ze zijn de nieuwste en best interessant.

Abrikooskleur is een moeilijke, maar prachtige kleur, die loopt van creme tot diep-abrikoos.

Net als bij de grijze en blauwe dwergpoedels, kan men er bij de abrikooskleurigen nooit zeker van zijn wat hun kleur uiteindelijk zal zijn. In het begin zijn ze allemaal diep van kleur, maar de meesten worden later valer.

Bruine dwergpoedel

Een bruine poedel heeft een diepe, donkere kleur en kan op geen enkele manier worden verward met Café-Au-lait dat veel lichter is.

Bruin wordt gecreëerd door het bb-gen, in tegenstelling tot het BB-gen van zwarte poedels, en heeft daarom geen zwart pigment op het lichaam, inclusief de ogen en neus.

Zwarte dwergpoedels

Zwart is het meest voorkomende kleur bij de dwergpoedel.

Een echte zwarte poedel heeft een diepe inktzwarte vacht. De vacht mag dus geen blauwe of zilveren tint hebben en heeft geen witte of zilveren beschermharen. Het geschoren gezicht zal ook diep zwart zijn.

Zwart is dominant kleur. Een zwarte dwergpoedel zal dus, als hij tenminste zwarte voorouders heeft, overwegend zwarte puppies voortbrengen en het doet er niet toe met wat voor kleur hij gemengd wordt.

Grijze dwergpoedel

Hoewel een poedel grijs kan worden geboren en grijs kan blijven, is het ook niet ongebruikelijk dat een zwarte poedel grijs wordt.

Tegen de tijd dat ze 3 weken oud zijn begint er zich bij de grijze dwergpoedel rond de snuit, voeten en staart grijs te vertonen.

Het kan echter jaren duren eer een dwergpoedel helemaal de grijze vacht krijgt.

Veel eigenaren kunnen in de war raken als hun poedel een geheel andere kleur krijgt naarmate ze groeien:

  • Café Au lait dwergpoedels worden donkerbruin geboren en veranderen in café rond de leeftijd van 2 jaar.

  • Blauwe dwergpoedels worden zwart geboren en veranderen met de leeftijd van 2 jaar.

  • Zilveren dwergpoedels worden zwart geboren en veranderen met de leeftijd van 2 jaar.

  • Abrikozen worden vaak geboren in een donkere schaduw die lichter wordt tegen de leeftijd van 2 jaar.

Meerkleurige poedels

Phantom dwergpoedels

Een phantom dwergpoedel is geen ander ras of type dwergpoedel, dit is gewoon een term om een ​​bepaalde kleur van de dwergpoedel te beschrijven.

Dit type kleur, hoewel buitengewoon mooi en geprefereerd door veel dwergpoedel-eigenaren, is in België nog niet geaccepteerd door de FCI.

De term phantom verwijst naar poedels met specifieke markeringen op een effen achtergrondkleur. Deze effen kleur is meestal: Zwart, crème, abrikoos, rood, wit, zilver of bruin

Deze honden zijn onderverdeeld in meer gedetailleerde groepen:

De markeringen bij een phantomdwergpoedel moeten op bepaalde delen van de vacht van de hond voorkomen. Velen verwijzen naar deze markeringen als Dobie-markeringen (afkorting voor Doberman).

Deze markeringen moeten zijn:

  • Boven elk oog

  • Aan de zijkanten van de snuit (ook wel de zijkant van de wangen genoemd)

  • Over de borst van de hond

  • Beneden de benen

  • Onder de staart

Alle Phantom dwergpoedels worden geboren met hun aftekeningen. Dit gebeurt niet als de hond ouder wordt.

Harlekijn dwergpoedels

De gevlekte (tweekleurige) dwergpoedel bestaat al lang !

Het ras werd niet als standaardras beschouwd maar het gebeurde soms dat een gevlekte dwergpoedel voorkwam in een nest van éénkleurige dwergpoedels. Dit was een uitzondering.

In Amerika proberen vele fokkers de Harlekijn te verbeteren en te behouden. Men noemt daar de gevlekte poedel "parti poodles". Wit is de basiskleur en de vlekken kunnen zwart-, grijs-, bruin-, of abrikoos kleurig zijn.

Er bestaan verschillende variaties maar het grootste deel van het lichaam is meestal wit.

Bij tentoonstellingen ziet men meestal honden met "een mantel", aangezien deze genetisch bepalend is. Fokkers zien deze graag.

Wanneer men de gevlekte Harlekijn gebruikt (twee tot drie vlekken) kan het voorkomen dat de pups alleen een zwart kopje hebben en verder geheel wit zijn.

In regio’s waar veel wit voorkomt kunnen z.g.n. "zwarte stippen" voorkomen, genaamd "ticking". Deze puppen zijn minder gewenst.

Bruine vlekken (tan-point) van de black and tan zijn verboden. De Harlekijn kleur is niet erkend als kleur door de FCI.

Smoking dwergpoedel

Een echte smoking-dwergpoedel heeft zeer speciale markering die u aan een smoking doen denken. Voorbeelden van die markeringen zijn:

  • Een wit slabbetje - dit is kleur op de borst, het kan wel of niet helemaal rond de nek van de hond worden gewikkeld.

  • Een witte buik - Deze "moet" het slabbetje raken, waardoor een doorlopend wit gebied ontstaat.

  • Wit dat zich uitstrekt van de buik tot aan de voor- en achterpoten en poten.

  • Een donkerdere kleur die het hele zadel bedekt (achterkant). Dit hoeft niet noodzakelijkerwijs zwart te zijn, maar dit is de meest typische kleur omdat rode en witte of blauwe en witte smoking-dwergpoedels zeer zeldzaam zijn.

Hoewel dit de voorkeur heeft voor een smoking-dwergpoedel, hebben sommige alleen wit dat zich langs de voorpoten uitstrekt, sommige hebben een loskoppeling van het slabbetje naar de buik, anderen hebben witte aftekeningen op het hoofd, enz.

Hoewel lichte vlekken op de witte haren acceptabel zijn, heeft zwaar vlekken (bekend als tikken) niet de voorkeur. De lijnen van waar de twee kleuren samenkomen moeten duidelijk zijn zonder overvloeiing of 'modderige' lijnen.

Fokken op kleur (dominante en recessieve genen)

Dit is waar het lastig wordt. Een dwergpoedel kan de genen voor vele andere kleuren 'dragen', evenals de kleur die hij vertoont. Sommige van deze genen zijn dominant (dominante genen zijn 'heersende' genen, dus overschrijven andere). Anderen zijn recessief (kunnen “overruled” worden door dominante genen).

Wanneer we het hebben over kleurgenetica, gebruiken we de termen Genotype en Fenotype. Genotype betekent erfelijkheid dus alle genen die de dwergpoedel van zijn ouders heeft gekregen. Fenotype is hoe hij verschijnt, dus de kleur die hij laat zien.

Als een dwergpoedel zowel dominante als recessieve genen heeft geërfd, verschijnt hij als de dominante kleur, maar kan hij genen voor de recessieve kleur dragen.

Zwart is altijd dominant, en dit moet worden overwogen bij het fokken van zwarte dwergpoedels, omdat een dwergpoedel die zwart draagt zwart zal lijken (tenzij hij ook het Rufus-gen draagt wanneer hij rood zal lijken), maar ook bruin kan dragen.

Als het recessieve bruine gen wordt gedragen en de zwarte dwergpoedel wordt gedekt door een andere zwarte dwergpoedel die ook bruin draagt, bestaat de mogelijkheid dat er een bruine puppy wordt geboren. Dit gebeurt omdat de pup twee kopieën van het recessieve gen heeft geërfd, één van elke ouder.

Om een dwergpoedel een recessieve kleur te laten zijn, moet hij twee kopieën van het recessieve gen dragen, omdat we moeten onthouden dat dominant altijd recessief “overruled”, dus er is slechts één kopie van het dominante gen nodig om de dwergpoedel een vacht van een dominante kleur te laten vertonen.

Recessieve genen brengen complicaties met zich mee bij het fokken op kleur, omdat ze generaties lang verborgen kunnen blijven voordat ze plotseling verschijnen. Wit, hoewel het wordt beschouwd als een van de standaard Poedelkleuren, is nog steeds een grotendeels onbekend gen en tot nu toe is er geen test voor. Dit betekent dat het onbekend is of het een recessieve of dominante kleur is.

Het gen voor een effen gekleurde vacht is ook een dominant gen. Waar een effen gekleurde dwergpoedel wordt gekoppeld aan een parti-gekleurde dwergpoedel is er meer kans dat de meeste pups effen gekleurd zijn of resterende witte markeringen hebben. Tenzij de effen gekleurde ouder ook het parti-gekleurde gen draagt.

Verborgen genen

Verborgen genen zijn precies wat je van de naam zou verwachten. Het zijn genen die de dwergpoedel draagt maar niet tot expressie brengt. Een dwergpoedel zal de kleur uitdrukken van het meest dominante gen dat hij draagt, maar als hij ook recessieve genen draagt voor andere kleuren, zijn dit de verborgen genen.

Heel eenvoudig gezegd als je een puppy hebt geboren die een andere kleur heeft dan een van zijn ouders, is dat omdat hij twee kopieën heeft geërfd van een verborgen gen dat door beide ouders wordt gedragen. Om een kleur uit te drukken die recessief is, moet de hond twee kopieën van het gen erven.

Kleurencombinaties:

Voorspellen welke kleuren je van twee bepaalde ouders krijgt, is uiterst moeilijk omdat kleurgenetica nog steeds geen exacte wetenschap is. We hebben echter enkele van de mogelijkheden en waarschijnlijke uitkomsten bepaald.

Vergeet niet dat de kleur van de pups afhankelijk is van vele factoren, waaronder verborgen genen. We moeten aannemen dat er in dit geval geen verborgen genen zijn en gewoon kijken naar de kleur die tot expressie wordt gebracht:

Dwergpoedel.be - Kleurencombinaties dwergpoedels