Verzorging

Verzorging van de dwergpoedel

Vacht

Het meest kenmerkende van een dwergpoedel is zijn prachtige gekrulde vacht. Om deze vacht in goede conditie te houden moet er vanaf het begin voldoende aandacht aan besteed worden.

Bij de meeste goede fokkers van dwergpoedels zijn de voetjes, het staartje en het snuitje geschoren bij het afhalen van de pup. Regelmatig bijknippen is nadien noodzakelijk. 

Voor de dagelijkse verzorging is het aan te bevelen om de pup snel te laten wennen aan het feit dat hij geregeld op een (trim)tafel zal worden gezet.

Zorg ervoor dat de tafel niet glad is zodat de hond niet kan wegglijden.

Til de dwergpoedel met uw ene hand onder zijn borst en uw andere hand onder zijn achterbenen op om hem op de (trim)tafel te plaatsen.

Zorg er wel voor dat de pup steeds onder toezicht staat want hij mag zeker nooit van de tafel springen want dat kan zeer ernstige breuken veroorzaken.

Eens de dwergpoedel rustig op de tafel staat kan men hem wat borstelen of kammen om hem te laten wennen. De eerste keren laat men dit nooit te lang duren en beloon uw poedeltje flink voor zijn geduld en zet hem dan voorzichtig terug op de grond.

Borstelen en kammen van een dwergpoedel is iets wat dagelijks moet gebeuren om klitten te voorkomen.

Een dwergpoedel heeft namelijk geen onderwol en ze verharen niet. Om de losse dwergpoedel-haren te verwijderen moet de vacht dus regelmatig worden geborsteld en gekamd. 

Als de dwergpoedelpup ongeveer 4-5 maanden oud is  zal het nodig zijn om hem de eerste keer wat bij te knippen. De hele vacht moet wat bijgeknipt worden maar het is echt niet nodig om hem helemaal kaal te scheren. Ook het haar tussen de tenen wordt bijgeknipt om te voorkomen dat er vuil tussen kan ophopen wat aanleiding kan geven tot een afwijkende stand van de poten. Het haar onder de staart wordt ook bijgeknipt om te voorkomen dat er ontlasting blijft hangen.

Om de 2-3 maanden moet de vacht van de dwergpoedel terug onder handen genomen worden.

Nadat de hond 1 jaar is kan er een bepaald toilet geknipt worden.

Wens je dat de poedelvacht gemodelleerd wordt dan kan je vragen aan een trimster om hem te laten trimmen in o.a. volgende standaardmodellen: Leeuwenmodel, Modern toilet, Engels toilet, Jeugdmodel, Puppymodel, Broek – jas model, Continental model, Karakul toilet en sokken toilet. 

Het leuke is dat een look geregeld kan aangepast worden en soms is het leuk om de trimmers eens hun creativiteit te laten botvieren op de hond om zodoende eens een uniek look te hebben.

Gebit

Het complete gebit van een dwergpoedel bestaat uit 42 tanden en kiezen.

Het wisselen van het melkgebit naar het definitief gebit begint op 3 ½ à 4 maanden leeftijd. 

Als eerste wisselen de middelste snijtandjes boven en als laatste de hoektanden.

Op ongeveer 9 maanden moeten alle melktanden gewisseld zijn. 

De blijvende tanden zijn duidelijk breder, groter en sterker dan de melktandjes.

De melktandjes vallen uit door het feit dat de nieuwe blijvende tanden ze omhoog en los duwen. De jonge hond zal dit bevorderen door op alles te kauwen en te kluiven.

Tijdens het wisselen kan de eetlust van de pup wat teruglopen en kan hij zich wat minder goed in zijn vel voelen.

Geregeld eens de tanden poetsen met een gewone harde tandenborstel is geen overbodige luxe.

Ook harde brokken of een goed kauwbot zorgen voor een behoorlijke reiniging van de tanden.

Oren

Ook de oren van een dwergpoedel moeten regelmatig verzorgt worden.

Een dwergpoedel heeft namelijk hangende oren en deze zijn gevoeliger voor oorontstekingen.

Ook een sterke haargroei in de buitenste gehoorgang kan oorontstekingen doen ontstaan. Het is daarom noodzakelijk dat deze haartjes met een speciaal pincetje worden uitgetrokken. Zo’n pincetje kan je vinden in de betere dierenzaken. Trek steeds een klein plukje haren met een voorzichtige ruk uit. Hierna kan je de oortjes wat inpoederen met oorpoeder.

Na een zwembeurt of bad maakt men best ook de oren goed droog.

Als het oor van de dwergpoedel erg bevuild is met oorsmeer dan kan je met een wattenstaafje gedoopt in baby-olie het oor schoon maken. Een goede oorhygiëne is dus van groot belang.

Nagels

Dwergpoedel.be - Knippen nagels dwergpoedel

Dwergpoedels die geregeld op zachte ondergrond lopen zullen hun nageltjes onvoldoende afslijten. Daarom moeten de nagels minimum 1 keer per maand gecontroleerd en zonodig geknipt worden.

Het knippen kan met een speciale nageltang gebeuren.

Men mag niet te kort knippen zodat "het leven" niet beschadigd wordt. "Het leven" is een roodachtige streep in de nagels die bij lichte teennagels beter zichtbaar is dan bij donkere nagels. 

Beschadiging van "het leven" kan behoorlijk bloeden en pijnlijk zijn.

Naast knippen kan men ook de nageltjes vijlen met een nagelvijltje.

Vergeet vooral het 5de teentje niet aan de voorbenen zodat deze niet gaan ingroeien.

Anaalklieren

Net onder de anus zitten 2 kleine klierzakjes en deze anaalklieren scheiden een bepaalde hoeveelheid zeer onwelriekende, olieachtige vloeistof af. Deze vloeistof kan gebruikt worden om eventuele belagers af te schrikken. Net als een bunzing en andere stinkdieren kan een hond deze vloeistof uitspuiten om zo zijn aanvallers af te schrikken.

Omdat de dwergpoedel nauwelijks nog vijanden heeft worden deze anaalzakjes zelden nog geledigd en daardoor kan er een vochtophoping ontstaan. 

Om een ontsteking te voorkomen kan het dus nodig zijn om de anaalzakjes te ledigen.

Als men de dwergpoedel met zijn achterwerk over de grond ziet schuren (sleetje rijden) dan kan het nodig zijn om de anaalklieren eens te (laten) ledigen.

Ter info: Het "sleetje rijden" wordt meestal verkeerdelijk geassocieerd met het hebben van wormen.

Pootjes

De pootjes van een dwergpoedel maken een heleboel mee op een dag: asfalt, beton, modderig gras, gravel en misschien wel gebroken glas. Hondenpoten kunnen daar allemaal wel tegen, maar toch is het best om de pootjes geregeld eens te controleren.

Als je gaat wandelen, let dan op of je dwergpoedel niet mank loopt, met zijn pootje trekt of eraan likt.

Controleer als je thuiskomt op scherpe voorwerpen of wondjes. Als je iets vindt, kun je dat met een pincet verwijderen.

In lang haar kan veel vuil verborgen zitten, dus let erop dat het haar tussen de tenen en nagels van je dwergpoedel niet te lang wordt. Als je dwergpoedel niet vaak op harde oppervlakken loopt, moet je waarschijnlijk af en toe zijn nagels knippen, anders wordt het lopen pijnlijk voor hem.

In de winter moet je oppassen voor strooizout en grit want dit kan branden in de kussentjes van de pootjes – ook hun bek en hun buik als ze vervolgens aan hun pootjes likken. Dus droog de pootjes goed af bij thuiskomst en controleer of er geen zout of grit tussen de kussentjes zijn achtergebleven. 

Dagelijks insmeren met vaseline werkt verzachtend voor droge of gebarsten kussentjes.

Op dagen dat het vriest of heel winderig is, kunnen de pootjes, neus en oren van je dwergpoedel echt bevriezen. Een goed passend jasje is dan perfect voor de meeste situaties, maar als je veel buiten in de sneeuw met hem loopt, zou je op zoek kunnen gaan naar laarsjes om zijn pootjes te beschermen.

Ogen

Tranende ogen kunnen vooral bij dwergpoedels met een lichte haarkleur zorgen voor verkleurende haren onder de ogen.

Normaal gezien wordt het traanvocht afgevoerd via het nasolacrimale kanaal dat van de ogen naar de neus loopt.

Daarom hebben gezonde dwergpoedels over het algemeen gezien een natte, vochtige neus. Traanvocht kan zich echter ook opstapelen in het kanaal tussen de ogen en de neus, dat verstopt of ontstoken raakt. In plaats van afgevoerd te worden stapelt het vocht zich op onder de ogen en dit zorgt dan voor tranende ogen.

Een infectie (zie het als een verkoudheid door bijv. tocht) kan de oorzaak zijn maar ook een link met het gebit of de oren kan zorgen voor verstopte traanbuisjes. Zeker bij jonge dwergpoedels die wisselen van tanden komt het vaak voor.

Naast hormonale veranderingen veroorzaken ook stress, een hogere luchtvochtigheid, rook, veel wind, plastic waterbakken en voederkommen, een hoge aanwezigheid van mineralen in het water, haren in de ogen of irriterende stoffen vaak tranende ogen. Ook een allergie voor een bepaalde voeding kan de oorzaak zijn. Zo zijn er veel dwergpoedels die allergisch reageren op rundsvlees, kip, eieren, soja, maïs en zuivel.

Enkele oplossingen tegen tranende ogen zijn:

Alles hangt dus af van de oorzaak en soms is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk om een oplossing te vinden.

Naast tranende ogen kunnen zich ook korstjes vormen in de ooghoekjes van een dwergpoedel en deze kan men best weghalen met een nat plukje watten.

Stof of zand kan men best verwijderen met vochtige watten door te wrijven in de richting van de neus. Gebruik wel voldoende vocht.

Populaire trimstijlen

Broek-Jas

Continental

Duits

Vos

Leeuw

Puppy

Engels

Teddybeer

Andere dwergpoedelvragen over verzorging:

Hoe vaak moet ik in bad?

Veel dwergpoedels zijn gek op water.

Ze hoeven maar een modderpoel te zien of ze duiken erin. Deze dwergpoedels begeven zich in iedere rivier, beek, meer of vijver die ze tegenkomen, vanwege het simpele genoegen van op z’n hondjes rondzwemmen.

Zwemmen wordt gewaardeerd, maar baden wordt doorstaan.

Het verschil is dat baden door mensen aan dwergpoedels wordt opgedrongen. Wat de dwergpoedel betreft vindt het bad niet plaats om schoon te worden, maar als teken van menselijke dominantie. Hoe gek ze ook is op water, ze haat het wanneer een duik haar opgedrongen wordt.

Dwergpoedels mogen zwemmen zo vaak ze willen, maar baden in zeepwater moet worden beperkt omdat zeep en zeepachtige stoffen de natuurlijke oliën in de vacht afbreken.

Een bad is op z’n plaats als de dwergpoedel stinkt of als de vacht zo smerig is dat er niets anders opzit.

De noodzaak voor zeepbaden vermindert naarmate de verzorging beter is. Dwergpoedels die vaak worden geborsteld en gekamd hoeven zelden in bad, omdat de regelmatige verzorging vacht en huid in prima conditie houdt.

Moet ik een speciale shampoo gebruiken om van mijn lichaamsgeur af te komen?

Dwergpoedels moeten shampoos en conditioners gebruiken die zijn aangepast aan de aard, dichtheid en lengte van hun vacht.

Als een dwergpoedel fit en gezond is, hoort hij geen onaangename lichaamsgeur te hebben. Geregeld borstelen en kammen verdrijft de meeste luchtjes.

Als de dwergpoedel erg ruikt is er meestal een specifieke oorzaak, zoals een oorontsteking of een andere oorzaak die behandeling vereisen.

Algemene lichaamsgeur houdt verband met dieet, maar hondengeur wordt ook versterkt als de olieproducerende klieren die zijn vacht glanzend en waterdicht houden overwerk verrichten. Als dit gebeurt wordt zijn vacht olieachtig of krijgt hij roos, en moet worden behandeld met een anti-roosshampoo. Selenium, koolteer en benzoyl peroxide shampoos mogen worden gebruikt, maar zink pyrithion, dat voor mensen heel geschikt is, kan bij frequent gebruik voor de dwergpoedel gevaarlijk zijn.

Als alternatief voor conditioners kan de dwergpoedel zogenoemde humectanten op zijn vacht gebruiken. Deze bevorderen de soepelheid van de huid en verminderen roos zonder de vacht olieachtig te maken. Ze kunnen zo vaak als nodig is worden gebruikt.

 Is nagelbijten echt zo slecht voor dwergpoedels?

Nee hoor, zolang een dwergpoedel er niet zoveel afknaagt dat ze gaan bloeden; maar dat komt eigenlijk meer bij mensen voor dan bij honden.

Middelgrote en grote honden verslijten hun nagels op een natuurlijke manier, en hoeven ze niet af te bijten totdat ze ouder worden en de nagels te ver doorgroeien.

Sommige dwergpoedels daarentegen wegen zo weinig dat zonder regelmatige verzorging hun nagels veel te lang worden en problemen gaan opleveren met lopen en rennen.

Een typische nagelbijter gaat eenvoudig liggen en knabbelt op zijn klauwen om de scherpe punten eraf te bijten. Sommige bijters liggen op hun rug, en gebruiken de ene poot om de andere vast te houden tijdens het verzorgingsproces. Maar de meeste dwergpoedels hebben menselijke hulp nodig.

Bij alle pups moeten de nagels worden geknipt als ze tussen de acht en twaalf weken oud zijn. Alleen de scherpe punt wordt van de nagels afgeknipt. Dit gaat het beste met een nagelknipper die als een guillotine werkt. Nagelschaartjes die de nagels tussen twee bladen afsnijden kunnen pijn veroorzaken bij nagels die dik zijn, zoals op latere leeftijd het geval is.

Binnenin de nagel bevindt zich levend weefsel, en dat bloedt en doet pijn als het per ongeluk wordt stukgeknipt. In glanzend witte nagels kun je het goed zien en vermijden, maar bij zwarte nagels is de levende kern onzichtbaar. Alle nagels die bij het lopen gewicht dragen ondervinden slijtage, maar hubertusklauwen hebben activiteit noch functie, zodat ze het meest in de gaten gehouden moeten worden.

Alle nagels moeten maandelijks worden geïnspecteerd en verzorgd.

Waar komen al die kruipers die het heerlijk vinden om op en in mijn huid te leven, eigenlijk vandaan?

Mijten, luizen en vlooien komen van andere dieren, niet noodzakelijkerwijs alleen van honden.

Heel jonge, oude en minder gezonde dwergpoedels hebben het meeste last van deze zwartrijders.

Schurftmijten kunnen worden overgenomen van andere dieren, waaronder ook andere honden. Vossen zijn een algemene bron en naarmate vossen steeds meer verstedelijken neemt het aantal schurftmijtgevallen bij honden toe. Deze mijten graven zich diep in de huid in, hetgeen de reden vormt waarom insektenbestrijdende shampoos meerdere weken achter elkaar moeten worden gebruikt.

Bijtende en zuigende luizen zijn ook een moederlijke gift. Ze duiden op een slechte hygiëne; ze leven op het huidoppervlak en kleven hun glimmende eitjes aan de haren vast. Ze kunnen net als vlooien makkelijk worden bestreden met een insectenwerende shampoo of spray.