Opvoeden dwergpoedelpup

Is de woning klaar voor een dwergpoedelpup?

Een puppy van een dwergpoedel opvoeden is vooruit denken. Dwergpoedelpups ontdekken namelijk dingen door er in te bijten… Laat dus geen spullen rondslingeren die je pup kapot kan maken, op kan eten, etc. 

Zorg er dus voor dat bijvoorbeeld kinderspeelgoed goed opgeborgen is, zet breekbare spullen op veilige hoogte, zorg dat kabels (elektriciteit/opladers) goed zijn weggewerk/vastgeplakt. Laat je dwergpoedelpup sowieso niet zonder toezicht los in huis. Het zal niet de eerste dwergpoedelpup zijn die de afstandsbediening kapot bijt, een speelgoedje inslikt of een stuk van de deurmat afbijt.

Als je gladde vloeren hebt is het verstandig stukken oud tapijt neer te leggen zodat je dwergpoedelpup niet telkens uitglijdt. Dit is namelijk niet alleen vervelend voor de dwergpoedelpup, maar ook slecht voor de gewrichten.

Bij thuiskomst met de dwergpoedelpup:

Laat je puppy rustig wennen. Alles is nieuw en je dwergpoedelpup zal heel wat nieuwe indrukken opdoen. Dit kan best even spannend zijn, dus zorg dat het voor de rest rustig is in huis. 

Laat niet meteen allerlei mensen op visite komen of de kinderen er bovenop duiken. Geef je dwergpoedelpup de ruimte om zelf op onderzoek uit te gaan en lekker te kijken en rond te snuffelen. Zijn er andere dieren in huis, dan laat ze rustig aan elkaar wennen, geef ze allebei de ruimte en forceer het niet. Honden introduceer je het beste eerst buiten op neutraal terrein. 

Bij het opvoeden van een puppy is het ook belangrijk om te zorgen voor voldoende rust. Alle indrukken zijn erg vermoeiend. Daarnaast is je dwergpoedelpup nog maar een ‘baby’ en heeft veel slaap nodig (een dwergpoedelpup tot 6 maanden slaapt zo’n 18-20uur…).

Laat je dwergpoedelpup dus rustig wennen aan zijn nieuwe thuis

De eerste nacht

De eerste nacht is vaak even wennen, zowel voor de dwergpoedelpup als voor jou als baasje. De pup is nog niet gewend om alleen te zijn. Daarom kan het helpen om de eerste nacht(en) de dwergpoedelpup in een bench of in een hoge doos naast het bed te zetten. Leg er een doekje in met nestgeur (meegekregen van de fokker) en een kruik met dekentje eromheen waar de pup lekker tegenaan kan liggen. Zo voelt het al meer vertrouwd. 

Merk je dat de puppy ’s nachts wat onrustig is dan kun je rustig je hand in de bench/doos steken zodat de pup weet dat je er bent. 

Het is verstandig de pup zo laat mogelijk nog de behoefte te laten doen, maar ondanks dat kost een puppy opvoeden je in het begin toch wat slaap. 

Een dwergpoedelpup kan nog niet meteen heel de nacht zijn behoefte ophouden. Als de pup piept en onrustig wordt kan het dus zijn dat je er snel mee naar buiten moet voor een poepje of plasje. Neem de pup daarna direct weer mee naar binnen en ga verder slapen. 

Dwergpoedelpup zindelijk maken

Natuurlijk wil je graag dat je dwergpoedelpup zo snel mogelijk leert om buiten de behoefte te doen. De ene pup is er wat sneller in als de andere en het scheelt ook of de fokker dit al geoefend heeft. Toch is het wel echt zo dat hoe beter je zelf oplet, hoe sneller je puppy zindelijk is! 

Neem je pup altijd even mee naar buiten:

Wees steeds alert

Let goed op de signalen van je dwergpoedelpup; loopt hij naar de deur, is hij aan het drentelen of misschien aan het piepen? Het kunnen allemaal signalen zijn dat je pup moet plassen/poepen. 

Probeer dus zeker de signalen te herkennen. Zorg er daarnaast voor dat je ook zonder deze signalen de pup zeker de eerste weken heel regelmatig mee naar buiten neemt om te plassen/poepen.

Doet je pup een plasje of poepje dan beloon je direct enthousiast met je stem en met iets lekkers. Door er een commando bij te gebruiken zoals ‘plasje/poepje doen’ kun je zelfs op commando leren plassen en poepen. 

Gaat het mis en plast of poept je dwergpoedelpup in huis? Straf de pup er dan niet voor en maak er geen groot drama van. Je pup begrijpt namelijk niet wat hij verkeerd heeft gedaan maar denkt misschien wel dat hij het voortaan maar beter niet kan doen waar jij bij bent. Met als gevolg dat de pup voortaan achter de bank zal poepen of plassen.

Dus: snel opruimen zonder op je pup te mopperen en de volgende keer beter! Dit hoort nu eenmaal ook bij een dwergpoedelpuppy opvoeden. 

Wandelen en spelen

Je dwergpoedelpuppy heeft ook voldoende beweging nodig. Te veel bewegen is echter niet goed, maar te weinig ook niet. 

De dwergpoedelpup leert in zijn eerste jaar hoe hij moet bewegen en ontwikkeld zijn coördinatie. 

Het is daarom goed om tijdens het opvoeden je puppy je ook aan verschillende ondergronden en omgevingen te laten wennen. Lopen op gras is heel anders dan lopen op de stoep bijvoorbeeld, of op zand. Het beste is om de wandelingen gelijkmatig over de dag te verdelen en liever wat vaker per dag kort te wandelen dan een paar lange wandelingen. 

Vaak wordt voor wandelen de richtlijn aangehouden:  5 minuten per maand leeftijd per wandeling en dit langzaam uitbouwen.

Dus bijv.:

Hoge piekbelasting kan het beste vermeden worden; laat je dwergpoedelpup dus niet als een bezetene achter een bal aan rennen. Het harde rennen en dan vol op de rem om de bal te pakken is erg belastend voor de gewrichten die nog volop in ontwikkeling zijn. Je kunt in plaats daarvan beter iets verstoppen en je pup dit laten zoeken. 

Wilde spelletjes met andere honden kunnen ook erg belastend zijn en je pup kan omver gelopen worden. Laat je puppy daarom met honden van ongeveer dezelfde maat spelen en met oudere rustigere honden en doe dit altijd in een veilige omgeving. 

Benchtraining dwergpoedelpup

Een bench is een ideaal hulpmiddel bij het opvoeden van je dwergpoedelpuppy, maar je pup zal er wel eerst even aan moeten wennen. Zorg dat hij eerst lekker gespeeld of gewandeld heeft, zijn behoefte heeft gedaan. Hij is dan een beetje moe en zal makkelijker in de bench gaan liggen. Maak de bench een fijne plek door er een leuk speeltje of een lekker snackje in te leggen.

laat het deurtje open en laat de pup zelf ontdekken. Als de pup het erg spannend vindt kun je eerst iets lekkers bij de bench leggen, daarna in de opening en zo steeds wat verder naar achter.

Gaat je dwergpoedelpup er makkelijk in en uit en voelt hij zich prettig, dan kun je gaan oefenen met het deurtje dicht doen. Doe het deurtje even dicht, geef een snoepje door de tralies en doe het deurtje dan weer open. Bouw dit steeds iets langer op, maar blijf er wel bij.

Als dit goed gaat kun je het verder opbouwen en de kamer even uit. Gaat dat goed, kun je het huis even verlaten, enz.

Piept je dwergpoedelpup? Dan ben je iets te snel gegaan. Zorg even voor afleiding en laat de pup eruit als hij stil is. Bouw het vervolgens rustiger op en zorg dat de bench leuk blijft. Moet je langer weg dan dat je pup op dat moment gewend is, regel dan een oppas. 

Ook een autobench kun je op deze manier aanleren. Zet de bench eerst gewoon in de huiskamer, als dat goed gaat pas in de auto. Eerst zonder te rijden en als dat goed gaat met rijden. 

Socialisatie dwergpoedelpup

Een heel belangrijk onderdeel van je puppy opvoeden is het socialiseren. Dit zorgt ervoor dat je dwergpoedelpup aan allerlei situaties die hij in het dagelijks leven tegen komt gewend raakt. Een stukje van de socialisatie is als het goed is al gedaan door de fokker, maar  jij als baasje speelt een hele belangrijke rol. Tot 12 weken leeftijd zijn pups heel nieuwsgierig en kun je ze makkelijk kennis laten maken met verschillende situaties. 

Denk bijvoorbeeld aan:

Probeer je dwergpoedelpup dus op een zo positief mogelijke manier kennis te laten met dingen waar hij in zijn leven mee te maken kan krijgen. Doe dit wel rustig en gedoseerd en zonder dwang. Vindt je pup iets nog spannend, laat dan eerst van een afstandje kijken en bouw het zo geleidelijk op. Beloon als hij nieuwsgierig is. 

Denk na over hoe je hem kennis laat maken met anderen honden, niet alle honden reageren bijv. even goed op pups dus check dit eerst even bij het baasje en ook bij kinderen is vaak even wat sturing nodig. 

Angstfase

Na de 12 weken breekt voor veel dwergpoedelpups de angstfase aan (3-6 maanden). Dingen die ze eerst totaal niet eng vonden vinden ze nu ineens spannend. Ging je pup er eerst zonder schrik en enthousiast op af, dan kan je pup nu ineens een stuk terughoudender of zelfs bang zijn. Maak je geen zorgen, dit gaat weer over. Wel is het belangrijk om juist in deze fase van het opvoeden je dwergpoedelpup goed te blijven ondersteunen en op een positieve manier ervaringen op te laten blijven doen. Ga geen dingen forceren, maar bouw het rustig op.

Puberen

Tussen de 6 en 12 maanden kan je dwergpoedelpup gaan puberen en heb je misschien weleens het idee dat alle training voor niks is geweest. Een puppy opvoeden is niet altijd even makkelijk, maar ook dit komt goed! Blijf duidelijk en consequent en je zult zien dat dankzij jouw opvoeding je dwergpoedelpup opgegroeid is tot een hele leuke, sociale en welgemanierde jonge dwergpoedel

Puppytraining

Een puppytraining kan handig zijn voor de socialisatie en training van je dwergpoedelpup. Daarnaast kan de instructeur je ook extra tips geven als je tegen bepaalde problemen aanloopt bij het opvoeden van je puppy. Informeer eens bij je dierenspeciaalzaak naar een goede puppytraining in de buurt.

Socialiseer je pup goed: laat hem met van alles kennismaken!

Puppy opvoeden; zo stimuleer je goed gedrag

Natuurlijk komen er momenten dat je schattige, lieve pup iets doet wat niet mag. Hoe ga je hier dan het beste mee om? Zorg ervoor dat de pup zelf door krijgt dat het negatieve gedrag niet leidt tot de gewenste uitkomst en het gedrag dat jij graag ziet juist wél. 

Een aantal voorbeelden:

Het kan soms een tijd duren voor je puppy het verband legt, maar hou vol! Een puppy opvoeden kost nu eenmaal tijd, maar hoe consequenter jij zelf bent, hoe eerder je pup het doorheeft. 

De opvoeding dient dus te gebeuren met geduld, vastberadenheid en standvastigheid (wat verboden wordt aan een dwergpoedelpup, moet ook verboden blijven aan de volwassen dwergpoedel). De regels moeten door alle gezinsleden toegepast worden.

Let erop tijdens het opvoeden dat je dwergpoedelpuppy voldoende rust krijgt! 

Als ze erg druk en baldadig worden is dit vaak een teken dat ze overprikkeld zijn en slaap nodig hebben.

Opgelet. Laat kinderen nooit alleen met de dwergpoedelpup.

De meeste (bijt)ongevallen gebeuren namelijk als de kinderen alleen zijn met de pup.

Een pup is geen speelgoed.